Restaurointimestari Erkki Hiipakka

 

”Kun minua pyydettiin marraskuussa 2008 Boistön saareen rakennettavan rantasaunan suunnitteluyhmään vastaamaan saunan hirsirungon rakentamisen organisoinnista, ei tarvinnut miettiä hetkeäkään. Merellinen ympäristö on aina kiehtonut mieltäni. Pohjanmaalla kun on vain latomeri ja vettä vain keväisin tulvien aikaan. Myös haastava tehtävä ja tavoite: Rakennetaan sauna, jonka tulee kestää olosuhteet ja näyttää siltä kuin se olisi ollut siinä jo sata vuotta.

Elämäntyöni olen tehnyt restaurointialan yrittäjänä. Vaativina kohteina esimerkiksi Porvoon ja Tyrvään tulipalossa tuhoutuneiden kirkkojen paanukatot ja puurakenteet.

Myös lukuisten hirsirakenteisten kartano ja arvohuviloiden restaurointitöissä kertyneen kokemuksen turvin uskaltauduin mukaan rakentamaan saunaa Boistön saarelle. Juha Nurmisen ohjeitten ja arkkitehdin luonnosten perusteella lähdin etsimään sopivaa ja tervettä, sata vuotta vanhaa purkutavaraa. Hirsiä, lankkua, lautaa ja kattotiiliä mm., sillä ”Vanhassa vara parempi”. Onhan satavuotias puu lähes nelinkertainen lujuudeltaan uuteen verrattuna.

Lähes kymmenen kohteen ja parintuhannen ajokilometrin jälkeen löytyi Kankaanpäästä varastoon purettuna vanha hirsitalo. Vihteljärven metsästysseura oli purkanut Niinisalon varuskunta-alueelta varikon päällikölle rakennetun ison asuintalon, jonka mitoitus onnistuttiin arkkitehdin kanssa sovittamaan saunan luonnokseen lähes sellaisenaan.

Kuortaneen hirsitalot Oy Petri Hakalan johdolla valittiin hirsityön tekjöiksi. Porukasta kun on hyvät kokemukset jo toisessa polvessa. Eikä pettymystä tullut tässäkään työssä.

Juhani Pentinmikon rakennesuunnitelmia noudattaen veistotyö tehtiin Kuortaneella. Valmis kehikko numeroitiin, purettiin, kuljetettiin ja pystytettiin Boistöhin.

Muuta vanhaa puumateriaalia löydettiin pieninä erinä Pohjanmaalta.

Vanhoja, komeita lattialankkuja ei löytynyt mistään, eikä koskaan löydykään.

Niinpä lattiat tehtiin erikoissahatusta, käsin höylätyistä lankuista, jotka patinoitiin savihiekkapesulla. Mallia otettiin Mannerheimin synnyinkodista, Louhisaaren kartanolinnan lattioitten käsittelystä.

Saunan rakentaminen ei ollut niinkään varsinaista restaurointia, mutta kaikissa vaiheissa noudatettiin restaurointiperiaatteita, joten tulos on niin hyvä, että kehtaan kyllä olla rehevää 😉 kun sain olla mukana tekemässä laatutyötä loistavien ammattilaisten mukana.”