Hirren veistotyö

Hirsien valinta tapahtuu jo metsässä

Kestävä, tyylikäs ja laadukas hirsirakennus voidaan tehdä vain parhaasta puuraaka-aineesta.  Puun kasvuolosuhteet vaikuttavat hirren lujuuteen ja ulkonäköön, joten hirsirakennuksiin käytetään valikoitua puumateriaalia.

Rakennuspuiden valinta tapahtuu metsässä vielä puiden kasvaessa.  Jokainen hirsi valitaan huolellisesti valmistettavaan rakennukseen.

Hirsipuuna käytämme Pohjanmaan järää mäntyhirttä, jolla on hyvät rakennuspuun ominaisuudet eli puu on hidaskasvuinen, tasakasvuinen ja vähäoksainen.  Puut kaadetaan talvella niiden ollessa lepotilassa.  Ostamme puut metsänhoitoyhdistysten välityksellä sekä suoraan metsänomistajilta, jolloin voimme taata asiakkaillemme parhaat mahdolliset hirsirungot.

” Haluan varmistaa rakentamisen korkean laadun raaka-aineesta lähtien valmiiseen tuotteeseen, Petri Hakala ”

” Olen vuodesta 2000 lähtien välittänyt laadukasta mäntyhirttä Kuortaneen Hirsitalot Oy:lle.  Hirsimateriaaliksi on valittu aina puuleimikoista vain parhaat mäntyhirret.

Kari Tuomela, Metsänhoitoyhdistys Etelä-Pohjanmaa ”

Vuosien kokemus takaa työn laadun

Hirsi muotoutuu seinään sopivaksi ammattitaitoisen hirsirakentajan käden taidoilla.  Veistäjä valitsee jokaisen hirren tarkasti ja sovittaa ne huolellisesti perinteisillä työvälineillä.  Ammattitaidolla tehty hirsiseinä on kaunis.  Hirsiseinän ja yksittäisten hirsien jäykistämiseen käytetään  järeitä puutappeja.  Yksittäisten hirsien pituudet voivat olla jopa 13 metriä ilman jatkoksia, joten näin hirsiseinä saadaan tukevaksi ja kantavat rakenteet esim. harjahirret voidaan tehdä näyttävästi yksimittaisista hirsistä, kuten perinteisissä vanhoissa hirsitaloissa.

Luonnonmukainen hirsien kuivaus ja hirsikehikoiden veistotyö

Varastoimme hirret sateelta suojaan luonnonmukaista kuivatusta varten kevään ja kesän ajaksi siihen tarkoitukseen rakennettuihin halleihin sekä katoksiin.  Hirret kuivuvat hitaasti ja tasaisesti.

Hirsien kuivuttua kehikoiden valmistus tehdään veistohalleissa säältä suojassa.

” Näin menetellen saadaan taattua että hirsirakentamisen kuivaketju ei katkea. ”