Referenssi kohteemme

 

Valmistimme pelkkahirsisaunan Kokkolan asuntomessuille v. 2011 Lakka Kivitalojen kohteeseen Kaj Stenwall.

Sauna valmistettiin 200mm vahvasta pelkkahirrestä.  Hirsisaunan ulko sekä sisäpinnat on käsityönä piiluveistetty.

 . . . . 

   

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Vuonna 2008 rakensimme Boistön saareen rantasaunan.  Rantasauna valmistettiin vanhasta hirsitalon rungosta.

Veistokohde oli vaativa mutta ammattitaitoisten suunnittelijoiden ja organisoijien vetämänä rakentaminen onnistui mainiosti.

Boistoon rakennettu rantasauna

Restaurointimestari Erkki Hiipakka

”Kun minua pyydettiin marraskuussa 2008 Boistön saareen rakennettavan rantasaunan suunnitteluyhmään vastaamaan saunan hirsirungon rakentamisen organisoinnista, ei tarvinnut miettiä hetkeäkään. Merellinen ympäristö on aina kiehtonut mieltäni. Pohjanmaalla kun on vain latomeri ja vettä vain keväisin tulvien aikaan. Myös haastava tehtävä ja tavoite: Rakennetaan sauna, jonka tulee kestää olosuhteet ja näyttää siltä kuin se olisi ollut siinä jo sata vuotta.

Elämäntyöni olen tehnyt restaurointialan yrittäjänä. Vaativina kohteina esimerkiksi Porvoon ja Tyrvään tulipalossa tuhoutuneiden kirkkojen paanukatot ja puurakenteet.

Myös lukuisten hirsirakenteisten kartano ja arvohuviloiden restaurointitöissä kertyneen kokemuksen turvin uskaltauduin mukaan rakentamaan saunaa Boistön saarelle. Juha Nurmisen ohjeitten ja arkkitehdin luonnosten perusteella lähdin etsimään sopivaa ja tervettä, sata vuotta vanhaa purkutavaraa. Hirsiä, lankkua, lautaa ja kattotiiliä mm., sillä ”Vanhassa vara parempi”. Onhan satavuotias puu lähes nelinkertainen lujuudeltaan uuteen verrattuna.

Lähes kymmenen kohteen ja parintuhannen ajokilometrin jälkeen löytyi Kankaanpäästä varastoon purettuna vanha hirsitalo. Vihteljärven metsästysseura oli purkanut Niinisalon varuskunta-alueelta varikon päällikölle rakennetun ison asuintalon, jonka mitoitus onnistuttiin arkkitehdin kanssa sovittamaan saunan luonnokseen lähes sellaisenaan.

Kuortaneen hirsitalot Oy Petri Hakalan johdolla valittiin hirsityön tekjöiksi. Porukasta kun on hyvät kokemukset jo toisessa polvessa. Eikä pettymystä tullut tässäkään työssä.

Juhani Pentinmikon rakennesuunnitelmia noudattaen veistotyö tehtiin Kuortaneella. Valmis kehikko numeroitiin, purettiin, kuljetettiin ja pystytettiin Boistöhin.

Muuta vanhaa puumateriaalia löydettiin pieninä erinä Pohjanmaalta.

Vanhoja, komeita lattialankkuja ei löytynyt mistään, eikä koskaan löydykään.

Niinpä lattiat tehtiin erikoissahatusta, käsin höylätyistä lankuista, jotka patinoitiin savihiekkapesulla. Mallia otettiin Mannerheimin synnyinkodista, Louhisaaren kartanolinnan lattioitten käsittelystä.

Saunan rakentaminen ei ollut niinkään varsinaista restaurointia, mutta kaikissa vaiheissa noudatettiin restaurointiperiaatteita, joten tulos on niin hyvä, että kehtaan kyllä olla rehevää 😉 kun sain olla mukana tekemässä laatutyötä loistavien ammattilaisten mukana.”

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Valmistimme vuonna 2015 hirsikehikot tähän hienon viiden rakennuksen loma-asunto kohteeseen.

Hirsirakennuksissa on hienosti yhdistettynä nykypäivän arkkitehti suunnittelu, sekä perinteinen hirsirakentaminen.

Kohteen kaikki rakennukset on valmistettu käsityönä piiluveistetystä massiivi pelkkahirrestä lohenpyrstönurkka rakenteella.

Päärakennuksen sekä saunarakennuksen hirsiseinät on 230mm vahvuista pelkkahirttä kun taas hirsiseinävahvuudet Onkivajassa, Puuvajassa sekä Wc:ssä on 150 mm pelkkahirttä.

Hirsirakennusten lohenpyrstönurkkien veistämiseen toi oman haasteensa rakennusten mallien pohjamuodot.

 

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Valmistimme pelkkahirrestä sauna-/aittarakennuksen hirsikehikon lohenpyrstönurkkarakenteella Inkooseen vuonna 2013.

Hirren ulkopinta on sahapintainen ja sisäpinnat höyläpintaiset.  Tutustu tarkemmin rakennukseen alla olevasta linkistä.

Inkooseen valmistettu sauna-/aittarakennuksen hirsikehikko

 

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

LC Kuortane toteutti 2014 – 15 Leijonakota hankkeen EU:n leader hankkeena. Pinta-alaltaan 30m2 pelkkahirsisen ja lohenpyrstönurkilla valmistetun kodan toimittajaksi valittiin Kuortaneen Hirsitalot Oy ( Petri Hakala ) jonka käsityön laatu, toimitusvarmuus sekä hinta olivat valinnan perusteena.  Kodalla on ollut satoja tyytyväisiä käyttäjiä jotka ovat saaneet ihailla Kuotanelaista hirrenveistotaidetta parhaimmillaan.  Kuortaneen Hirsitalot Oy oli Leijonakodan toimittajaksi oikea valinta.

Jukka Kotola Kuortaneen / Alavuden ympäristöpäällikkö.  Kuortaneen Lions club presidentti kaudella 2014 – 2015

Katso tästä  linkistä paikallislehden tekemä uutinen hirsikodasta.

 

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tämä yllä olevan mukainen hirsinen sauna-/tuparakennus sijaitsee Joutsassa.

Hirsirakennus valmistettiin lohenpyrstönurkka rakenteella 175mm vahvuisesta pelkkahirrestä.

Hirren ulkopinta on piiluttu käsityönä ja sisäpinnat ovat höyläpintaiset.  Hirsikehikko on asennettu kesällä 2016.

Tästä linkistä asiakkaan rakennuspäiväkirjaan, jossa lisää tietoa kohteesta.

 

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Olimme Savonlinnan loma-asuntomessuilla v. 2002.

Savonlinnan kaupungille valmistui ”Kyly” rantasauna.  Rakennus toteutui teknillisen korkeakoulun arkkitehtiylioppilaille järjestetyn suunnittelukilpailun tuloksena.

Saunarakennus valmistettiin perinteiin menetelmin tasanurkkarakenteella.